Powered by Blogger.

Monday, December 27, 2010

facebook tanpa parents?

baiklah, apa perasaan anda kalau ibu anda komen dan bagi tazkirah kat fb anda? honestly? hehe, sila rujuk gambar kat bawah.

ok, honestly, serius saya terkejut. malu pun ada, sikit. hihi, ummi komen note saya yang lama, time tu dok buat survey yang entah apa2 dan takde tujuan pun. sekali kena tazkirah terus. adus.. :p hari tu ummi add facebook, sungguh tak sangka ummi akan pandai explore sdampai ceni sekali. terer jugak ummi ye? ;) haha rasa macam kelakar pun ada jugak. :))

p/s: i love ummi so much! :D


Friday, December 24, 2010

scholar cepatlah masuk please -__-

kebelakangan ini, oleh kerana kekeringan poket, maka broadband dah kena potong line nya. scholar takmo masuk lagi kan, sabar jelah. dan sebab tu juga lah jadik jarang nak update blog. eh, ye keee nii.. :p dan atas sebab yang sama jugak, jarang nak topup kredit handphone. so kalau sape sape sms saya, saya tak berapa nak reply, saya minta maaf ye? dan sape suruh pakai no selain celcom kan? hihi ;)

petang tadi dapat sms dari seorang kawan mengatakan yang hatinya dah hancur. memang kalau saya di tempat dia pun, saya tak tau saya mampu hadapinya atau tak. dugaan tu cukup hebat, dan dia dah tempuhinya agak lama. cuma sekarang, segalanya dah hampir ke penghujung. awak, saya harap awak terus sabar dan kuat. you deserve better, saya yakin :') . saya rasa kelam kabut je bila dapat sms dia, lama baru saya reply *walaupun dia pakai maxis :p* sebab dok fikir ayat yang sesuai untuk comfort dia. hakikatnya, saya tak rasa ada ayat yang mampu saya taip untuk menenangkan hati dia, cuma mampu mendoakan agar dia terus kuat. dan dia selepas itu terus mendiamkan diri. mungkin perlu masa bersendiri.

*kuat ye awak!*

*********************************************

sekarang tengah survey netbook, tapi orang cakap netbook ni pelan sikit nak compare dengan laptop kan. kat bawah ni list harga yang saya google. hehe. duit tak masuk lagi nak berangan. duh -_____-


agak-agak mana yang best eh? rambang mata je nengok iklan kan ;)

ok. ja ne~ :D





Sunday, December 12, 2010

suaraku berharap *love*


mari layan perasaan dengan lagu ni :)


Saturday, December 11, 2010

TERIMA KASIH

klik gambar di atas for the info :)

1.Ceritakan satu peristiwa yang korang tak dapat lupakan berkaitan TERIMA KASIH .. Contoh Aku belanja kawan makan tapi terima kasih pon tidak .

baiklah, satu peristiwa yang tak dapat saya lupakan berkaitan terima kasih.
al-kisahnya begini, nurulwidad che awang dilahirkan sebagai anak sulung dalam family nya. dan dia ni sangat lah manja dan sensitif orang nya. beliau mempunyai 7 orang adik beradik. nak dijadikan cerita, jarak umur antara dia dan adik nya yang ke dua jauhnya lebih kurang 5 tahun gitu lah. jadi dapatlah diagak di situ kenapa pe'el dia ni manja sikit kan :).

family 'nwca' berlatar belakang sederhana. ibu dan ayahnya kedua-duanya ber'title guru. untuk menyara mereka anak beranak, dengan adik-adik nwca yang masih kecil, kehidupan mereka tidak semewah orang lain. tersebut lah kisah di mana si 'nwca' mengambil peperiksaan SPM dan mendapat result yang cemerlang. maka banggalah si ayah dan si ibu. malangnya, si nwca ni pula berkecil hati dengan si ibu. konon nya ibu nya tak bagi hadiah apa-apa pun. si nwca ni hanya meluahkan perasaan dia dalam diari nya sahaja. segala rasa disembunyikan dari pengetahuan ibunya.

entah macam mana, si ibu membaca diari anak sulungnya. dan si ibu menghadiahkan seutas rantai kepada nwca. nwca menangis dalam hati. si ibu memberitahu nwca, "bukan ummi tak hargai k.long, cuma kadang-kadang kita perlu belajar menghargai orang lain juga sebelum kita dihargai..". hati nwca terasa hiba oleh kebersalahan yang amat.

TERIMA KASIH ummi :')
2. Bagaimanakah nak menyemai sikap berterima kasih di kalangan kita ?

persoalan ni pernah dibualkan saya bersama rakan-rakan. pada saya, TERIMA KASIH sangat sukar diucapkan kepada orang-orang yang rapat dengan saya. rasa macam janggal sangat kalau ucap. hehe. tapi kan, ucapan terima kasih bukan hanya boleh dilangsaikan dengan ucapan. malah boleh juga dipraktikkan dengan perbuatan. contohnya nak ucap terima kasih pada kawan, belanja lah dia makan sekali sekala. kan?

3. Ucapan terima kasih yang paling ikhlas korang pernah terima dari siapa dan apakah cerita disebalik itu ?


selalunya ucapan terima kasih diterima dari kawan-kawan yang rapat tapi bukan dari teman-teman rapat. takde cerita yang menarik di sebalinya, biasa-biasa saja. :)

4.
Secara jujur , adakah anda terlupa mengucapkan terima kasih pada seseorang , hari ini ?

a'ah, lupa ucap terima kasih kepada si dia :D

p/s: ok 4 entri hari ni hebat tak? hihi

berjaya!


fuhh fuhh penat den! (-__-'). last entry cakap nak tidur kan. tapi tak tidur jugak. sebab semangat tukar template blog. hahaha suka suka suka. warna biru pastel dan comel. eee suka! dari tadi dok je depan laptop sampai bahu dan belakang lenguh lenguh tau. bayangkan dok hadap laptop dari jam 2 pagi tadi. hebat tak? ;) cantik tak header baru? sebenarnya header tu besaaaar lagi. tapi disebabkan penat dah nak adjust, biar jelah dia shrink to fit je. ok je kan, tak nampak cacat pun kan? hehe saya sukaaa langit! ^^

haih, terpaksala semangat sikit update blog nanti kan :p.

ok, selamat pagi semua! selamat pagi cinta! moga hari ini jadi lebih baik dari sebelumnya. insyaAllah! *excited ni template baru hihi* :D

wishlist ^^

semalam saya tidur awal then bangun jam 2 pagi dan stay up sampai sekarang. dah 7 pagi pun. dalam masa lebih kurang 5 jam saya stay up, macam-macam saya google. baiklah, korang jangan la nak muntah sebab ini ialah entri pelajar universiti yang tak sabar nak tunggu biasiswa masuk. dengan ini, saya sertakan list barang-barang yang saya nak! hehe.

nokia c3. ini sangat perlu memandangkan handphone lama saya dah dikebas orang. isk isk. i miss my old handphone. ok tipu je :p . which colour is the best huh?



yang ni pun keperluan ok! rindu jugak mp3 sony biru saya. pun dikebas orang. isk isk. nak warna pink laa pulak kali ni. baru la feminin, kan putera kuda putih? *wink* ;)


nak mouse! atau tetikus. uhuh, mouse yang lama dah rosak. dia takmo gerak gerak dah. that's why lah dah takde post games kat facebook tuh. susah tau nak main game tanpa mouse ni. gian dah. ceh, macam main game hape je, padahal main pet society dengan zuma je. hahaha :))



seterusnya, cooler. kenapa lah habis je sem lepas kan, elok elok je cooler dan mouse dua dua rosak. agak-agak macam kena test dulu je usb port laptop saya. harap-harap usb port nya ok. kalau tak? hmm.. :(


mari teruskan wishlist kita dengan produk seterusnya. hahaha :)). ok nak beli set ni jugak. kalau takde nak beli yang satu satu punya la. tak kira tak kira. hehe :D

sebenarnya macam banyak lagi la kan toiletries yang diperlukan. tapi macam segan dan tak perlu je nak mention satu persatu kat sini. dan daaaan je kan :p. baiklah, dengan itu saya rasa cukuplah setakat ini saya merapu dan meraban. yang dekat atas ni semuanya keperluan tau. belum kehendak. kalau nak list kan yang kehendak punya, memang tak habis lah kan :p.

ok lah, nak tidur lagi biar cukup 8 jam. baru tidur yang cukup kan? hihi XD



kenangan menggamit rindu

dah lama rasanya tak update blog. malam ni, saya dalam mood jiwang dan penat. harap maklum. eh, tak tanya pun kan. hehe :)) teringat kenangan-kenangan lalu yang banyak buat aku tersenyum bahagia, dan juga menangis kecewa. best jugak melayan perasaan nih kan :p.

"When I see you smile and know that its not for me, that's when I miss you the most"

sudah lah tu cikwie! (=.=)

pic credit to miss wallflower :)

hari hari yang berlalu, rasanya terlalu pantas. tak larat saya nak mengejar. rutin hidup sekarang, sama sahaja. bangun pagi pergi lab, kalau nasib baik balik petang. nasib tak berapa baik maka balik lah malam @ pagi esok nya. seronok? ada lah sikit. tapi penat tu yang tak tahan. sampai dah lost track dengan tarikh dan hari. lebih menyesakkan fikiran, a new semester is starting soon. lagi 2 hari kot. kenapa kecoh sangat dengan new semester? macam tak biasa je kan. sebab this semester will not be the same as before lah. it's a FINAL one kot. insyaAllah. and classes will be starting too *tak suka!*. dan kepenatan akan terus bertambah. mesti susah nak cari masa buat fyp nanti *rasanya la*.

kawan kawan doakan saya ya. i miss ummi so much! :')

Tuesday, November 30, 2010

mikrobiologi lab. =.=

it's 11.15 p.m. dan saya masih berada di makmal mikrobiologi. baru lepas buat agar plate dan broth banyak banyak banyak banyak. kepala pening dan weng bau agar. wangi yang tak berapa wangi tapi tak lah busuk sangat. hehe.


ok lah, honestly saya tak ada idea untuk taip entri baru. tapi tangan gatal nak menaip sebab agak-agak macam dah lama je blog tak berupdate. hehe. sebab putera berkuda putih suka sangat nak stalk blog yang tak berapa betul nih. so, lebih kurang because of him jugak lah kan. terharu tak terharu tak awak? hahaha :))

hopefully segalanya berjalan lancar.

p/s: mari ramai ramai tolong aminkan. :)

Saturday, November 20, 2010

detak hati


hujan menabiri malam sekali lagi malam ini
aku duduk bersahaja sambil menelusuri page facebook teman-teman.
melihatkan sesetengahnya, hatiku berdetak,
mereka dah. bila agaknya giliranku?
Semoga segalanya licin untukku.
sebab smooth tu maksud dia licin kan?
:D


terima kasih :)


saja-saja tekan-tekan keypad handphone, terbawa aku ke datebook. aku selusuri segenap tahun dan hari, jariku terhenti di october 21st 2011. terfikir, di mana agaknya aku di tarikh tersebut. sudah punya kerja tetapkah? ummi abi sihat kah? adik-adik semua bagaiman semuanya? dan sudah jadi isteri orangkah? alahai masa depan. kalau lah mampu diramal-ramal. tapi, kalau diramal pun namanya pun ramalan, bukan ketentuan.

kemudian fikiranku berentetan lagi ke 6 tahun yang lepas. sungguh, laju benar aku rasa waktu berlari. baru semalam sepertinya aku mengigau menangis-nangis takut nak SPM. baru sepicing rasanya aku melelapkan mata malamnya aku akan ke Matrikulasi UIAM. dan sejenak cuma rasanya aku melonjak gembira sebab berjaya habiskan ta'aruf week UIAM Kuantan yang gila memenatkan.

dan kini, aku sedang bertungkus lumus menyiapkan final year project. aku punya satu semester lagi sebelum dapat degree, insyaAllah. dan kini juga, aku punya matlamat hidup yang lebih jelas dari dahulu. walaupun sedikit kabur, tapi i dare to say that it's better than 4 years ago, di waktu aku jejakkan kaki di kuantan. Alhamdulillah, syukur kehadratNYA.

dan sepanjang 6 tahun itu, alangkah pelbagainya dugaan serta nikmat yang telah dapat aku kaut. pengalaman berharga, yang takkan dapat digalang ganti. mengajar aku, erti hidup. mengajar aku erti persahabatan. mendidik aku supaya faham, dan mengerti, yang hidup ini tak selalunya indah. tapi, yang tak indah itu juga akan jadi indah juga, andai hikmahnya dihayati, insyaAllah :) .

p/s: embrace the present and the future, reminisce the past.

Friday, November 19, 2010

dariku untukmu

Assalamualaikum.

hari ni, genap 5 hari saya di rumah. seronok bahagia gembira rasanya dalam hati, seperti biasalah, tak terujar oleh kata-kata. for me, takde tempat lain yang lagi best dari rumah. boleh jadi diri sendiri sepenuhnya, boleh manja-manjakan diri *tidur dengan amaun yang sangat banyak ok!*, boleh makan sebanyak yang mahu, lapar je buka peti, memang perut terisi sokmo lah. tambahan lagi sekarang tengah cuti sekolah. cuti yang 2,3 hari ni memang fullhouse lah. alright, tengok gaya saya bercerita, agak-agak ada can tak untuk saya takmo balik kuantan buat fyp sebab kena tinggal rumah dan takmo kahwin sebab kena tinggal rumah jugak? bwahahahaha jom gelak kuat-kuat.

ada sesetengah perkara dalam hidup kita, yang kita like dying to change it but we can't. rasa sebak je dalam hati bila teringat-ingat kan? lagi sadis kalau benda tu semua jadi hasil dari satu salah faham. means, tak sengaja pun. dan ianya berlarutan beranak pinak sampai kita dah tak larat nak bendung. aduhai. nak ubah pun, segalanya dah terlambat.

sebetulnya, mahu ucapkan selamat hari raya Aidil 'Adha. dah terlambat kot. tapi takpe, raya ni sebulan kan? eh, tak ye? hihi. tak mengapa, ikhlas tu yang penting. insyaAllah.


p/s: sup tulang sedap! :D


Friday, November 12, 2010

post-gumiho syndrome. :D

di malam yang sunyi, dudukku termenung seorang diri.. hai la jiwang karat. dah jam 3.06 minit pagi *ikut jam laptop* dan mata saya still degil. dia tak mo tutupla. mana boleh paksa-paksa kan. dah lah hujan manja-manja ceni. nak tidur pun tak boleh. hujan siang best la tidur. nak nak lepas melantak nasi lauk ikan keli kak ana plus sambal belacan plus sayur sikit. memang masyuk lah. tak leh tidur kenapa? sebab tadi dok bantai habiskan tengok gumiho pretty! tak sabar nak tahu ending sampai sanggup tahan mata. eleh, kalau notes, jangan harapla sanggup sampai ceni. nak tahu ending semata. kan kan. biasa la, typical university student. eh, gitu ye? hehe.

lama nya la rasa tak update belog. hmm. semenjak dah habis exam ni, tak datang pula idea nya. idea nak melalut merapu ceni banyaklah. actually bukan lah idea pun, bukak box new post, then taip. jadilah entri MM (melalut + merapu).
hah btw, adik saya dapat 4A 1B for his UPSR. congrats fitri. eventhough empunya badan kecewa sikit. tapi takpe lah, kaklong tahu how much effort you've put in. it is just a beginning dear *tengah dok fikir hadiah sesuai ni for him ;)*. agak-agak boleh dapat award kakak paling baik tak? haha perasan dah. :p

saya tengah dalam mood jiwang-jiwang gembira lagi ni. penangan my girlfriend is a gumiho. sweet je. kelakar. dan comel. duh. daripada tak minat langsung lee seung gi terus rasa dia lah yang paling comel. lesung pipit tu tak tahan. hehe. OST drama ni pun best. ni ha try lah usha video kat bawah ni ye, ye ye. :D




p/s: comel kan kan kan? ;D

Monday, November 8, 2010

ring ring dong!


ada kawan saya tanya, nak lagu yang boleh buat theme aerobik. hah amik lagu ni. ring ring dong ring ring dong digiding digiding. haha :)) . i love shinee. do you? ^^

Sunday, November 7, 2010

cuti semester yang tak tempting ugh!

for the second time ever, cuti semester tak nampak tempting bagi saya. yelah, semester lepas punya cuti habis dengan internship jek. tapi semester ni punya cuti, memang sangat-sangat lah tak menyelerakan. sebab? sebab encik final year project. uhuk uhuk. balik rumah pun hanya untuk raya haji. lepas raya insyaAllah ke uia tercinta semula. banyak sangat kerja-kerja yang tertangguh. lantaran exam dan segala hal-hal lain. ya Allah, semoga Allah beri kekuatan. nak tangguh semester depan, memang tak dapat lah, dengan thesis lagi, core courses lagi, hai la hai la, penat kepala fikir.

hmm..

penat kan, apa yang kita cakap, selalu orang silap faham. niat baik kita selalu disalah erti kan. uhuk. sedihnya. susah lah nak bagi orang mengerti. ya lah, rambut sama hitam, hati lain-lain. sometimes, rasa macam nak hidup sendiri-sendiri jek, tak payah nak hiraukan orang lain, nak jaga hati orang lagi. aduh, penat tahu? tapi saya tau, certain kawan, is worth it to get hurt for. sebab, dia juga sanggup begitu untuk saya. kan awak? ;)

sakit sangat kan, bila orang yang paling dipercayai dan disayang sayang tikam dari belakang.

p/s: semoga awak tabah :')


Thursday, November 4, 2010

A tribute for him 1 :)

"awak, saya beban awak?"
"tak lah, i'm happy just being with you."

awak, it did made my day.
dan saya tidur sengih nampak semua gigi depan malam tu.
terima kasih awak :)



p/s: ini baru tribute versi. 1. semoga ada banyak-banyak versi lagi ye. doakan tau :)

Wednesday, November 3, 2010

ignorance sometimes is the best way to avoid getting hurt.

jangan rasa anda lah yang tercantik,
kerana pasti ada yang lebih jelita dari anda.

jangan rasa anda lah yang terpandai,
kerana pasti ada yang lebih bijak dari anda.

jangan rasa anda lah yang terpaling baik hati,
kerana pasti ada yang lebih murni hatinya dari anda.

bersyukurlah sentiasa :)

pendek kata nya, tok sah lah dok riak sangat. tudung labuh? baju longgar? kulit putih halus mulus? peminat lelaki keliling pinggang? dapat 4 flat every semester? tok sah lah. tok sah lah dok jalan mendada, hidung pun automatik meninggi. berkawan pun mula lah nak pilih orang. tolong lah jangan buat gitu. buruk sangat rupanya. ada gaya dah macam budak tadika yang dok menunjuk-nunjuk mainan baru kat kawan dia. kalau budak tadika tuh ada la gaya comel. kalau dah besar gedabak cetu, tok sah lah ye. bughuk sangat! haha tiba-tiba emo. :)

dalam hidup, perlu ada give and take. tapi, give and take yang saya maksudkan biasanya akan berlaku secara semulajadi. tak perlu lah kan, bila kita bagi pinjam barang kat orang, then kita state terus, nanti kalau aku nak pinjam barang kau kira boleh la ye. tak perlu. sebab semuanya akan terjadi secara semulajadi. itu pada saya lah kan. melainkan jika orang yang korang bagi pinjam barang tu kedekut semulajadi. tak dapatlah nak tolong. eheh.

alahai kuat sangat dah nih membebel. tapi ada intipati nya kot yang terselit celah-celah tu. pandai-pandai lah menilai ye. semalam saya stay up tengok drama korea sampai pagi. oh korang cariklah drama tu, baker king tajuknya. dan saya jumpa my 2nd love. eh boleh pulak nak second second kan. haha sorry sayang.

hensem tak? kan kan kan. tengoklah baker king, confirm memang cair la korang-korang. untuk girls je ok. guys kalau cair jugak sila cek paras hormon korang ye. haha ok merapu *tutup mulut*

p/s: supervisor fyp saya dr. deny susanti dan suaminya dr. taher, semoga selamat pergi dan selamat kembali tolong kami buat fyp. ishk :')

Monday, November 1, 2010

serabut penat LOL

kalau otak tengah serabut dan hati risau boleh update belog tak? eh mestilah boleh. tapi mesti meracau-racau je. macam saya sekarang lah. hihi. tak betul langsung penggunaan perkataan tu kan. tak kisahlah. saya punya belog :)). sehabisnya exam jam 4.30 petang tadi, maka dengan rasminya habislah 3 paper untuk final exam semester ni. ada tinggal lagi satu paper research method on 9th Nov. gap seminggu yang dinanti-nanti tiba jugak. kenapa dinanti? sebab badan dan otak rasa sangat penat. huhu. dan malam ni, malam untuk saya rehat dan berpoya-poya. untuk someone yang ym nya tak berapa nak dilayan, tolonglah jangan kecil hati ya. mood tak berapa mahu diganggu sikit ini malam.

ok. saya ada sorang kawan. dia jual sugar glider. tau tak benda alah tu apa dia? bukan mainan k. dia macam tupai. tapi bukan tupai. ok, fiz mesti marah saya kalau saya cakap sugar glider = tupai. kalau macam chipmunk boleh tak fiz? haha :)) oraitlah, ini belog dia. Ego sugar glider. kalau korang nak tahu lebih lanjut mengenai si sugar glider yang chomel dan cute mute nih, korang boleh search je mr. google, atau tanya direct kat fiz guna link kat atas tu ye. fiz nih memang boleh di label as an expert lah tentang sugar glider ni. nak tanya dia pasal pet lain pun boleh, landak ke, ular ke, hape-hapelah. asal bahagia. hehe.

malam ni biarlah saya melalut sampai setakat ni saja. tak larat nak perah otak fkir ayat nak buat entri ni. tengokla kan ayat kat atas-atas tu dah ada gaya macam kucing hilang anak. hahaha :)) takde modal lain. memang hilang anak jugak yang dimahu. :))

p/s: sayang IMYSM!! :')

Saturday, October 30, 2010

red warriors. :)

baru pulang tengok bola kat casper. puas hati. first time keluar tengok bola ramai-ramai dengan kawan-kawan kat kedai. jakun? ye saya memang jakun kalau bab-bab bola nih. orang sorak saya pun sorak. orang semangat saya pun tak kurang hebatnya. kami berlima dikelilingi berpuluh lelaki kat kedai tadi. asap rokok dan shisha memenuhi ruang. terbatuk-batuk kami-kami. Alhamdulillah survive. hehe.

tahniah Red Warriors. korang telah membuktikan keupayaan anak KELATE. dan korang tidak menghampakan peminat-peminat korang. Alhamdulillah. dan saya dan kawan-kawan sangat puas hati, sanggup tu tinggal nota yang bertimbun dalam bilik. semata-mata nak tengok nye kelantan menang tahun ni. hihi, tiba-tiba semangat. ah lantak lah. :))

baik lah sudah lah dengan semangat ke'bola'annya. perlu stay up malam ni. kelantan menang, perut pun kenyang dah. kan? hihi. :)

p/s: macam hape je jerit-jerit tadi :p

friendship tiga segi.

what is friendship to you? saya? saya pernah bahagia dan rasa dihargai oleh friendship. dan saya juga pernah terluka dan sebenarnya baru sahaja terluka sebab friendship. sepanjang hidup yang tak lama lagi pun atas muka bumi ni, saya rasa macam-macam orang saya jumpa. dan saya berkawan. rapat. dan biasa-biasa sahaja. by saying rapat, i meant to say susah payah hati ke hati menangis ketawa segalanya bersama.

saya tahu bila awak jatuh dan awak juga sebaliknya. dan awak dan saya saling membangunkan yang jatuh. Alhamdulillah. saya sangat bersyukur bila dapat sahabat sebegini. saya sayang awak tau. sangat-sangat :) . tapi, apa yang kita rasa, kadang-kadang tak sama dengan apa yang orang lain rasa. niat baik kita kadang-kadang disalah erti kan. apa lagi bila adanya orang ke-tiga. ewah, macam kes cinta tiga segi dah ni. eheh.

sebenarnya, saya macam nak berselindung selindung taip entri ni. nak buat macam entri yang ada maksud yang dalaaaam macam gaung. tak nak terlalu direct to the point. tapi.. ah idea kering. tak apalah, janji lepas. buat sesiapa yang rasa memahami, anda faham lah kan. buat yang tak berapa nak faham, just get the general idea of this entry lah. friendship ialah satu hubungan yang saya akan treasure seumur hidup saya. insyaAllah. tapi, bukan semua orang *mungkin* memandang friendship sebegitu. sebab gitu lah, friendship can hurt people like me *perasan*.

p/s: hopefully awak bahagia dengan jalan yang awak pilih.


Friday, October 29, 2010

awak, bahagia tak? ;)

awak, bila bangun pagi, pandanglah ke luar tingkap. lihat kehijauan alam di luar sana. sana hijau. sini hijau. ahh kuantan memang kehijauan. hehe. hirup udara segar sepuasnya sampai ke lubuk paru-paru. seronok. setiap hari ialah hari baru. mari kita sama-sama buat hari ini lebih baik dari semalam. mari awak, kita lupakan segala pahit masam semalam. sebab, bahagia atau tidak dengan hidup, kita yang perlu pilih. sebab itu, kita senyum sentiasa ya awak. kita optimis sentiasa. maafkan mereka-mereka yang guris hati awak tau. sebab, saya nak awak bahagia. macam saya bahagia sekarang. :)

ok dah. entri ni ditaip pagi tadi before final exam herbal medicine. bangun pagi-pagi rasa seronok dan bahagia. walaupun macam nak pecah hati dok nervous nak exam. anyway, exam is not everything dalam dunia ni. fail exam bukan bermakna you are the failure of life. life masih panjang. dan pendek juga in a way. so be thankful and always bear in mind that apa pun ujian yang menimpa, pasti ada hikmah yang tersembunyi. insyaAllah. :)

mahu bahagia? tiga perkara ini awak harus terapkan di hati, dalam hati ok, bukan luar hati. uhuk.uhuk.

  1. usah berdendam
  2. jangan hidup diulit masa lalu
  3. sentiasa bersyukur
alaa 3 je. dan sentiasa muhasabah. btw, jangan jugak terlalu fikirkan cakap-cakap orang. dah namanya pun manusia, takkan mampu awak nak tutup mulut semua orang. kan awak? :)

p/s: cikwie is bahagia even tidak diselimuti kemewahan. alhamdulillah. :)

Thursday, October 28, 2010

gelik tapi best.

lagu ini ialah salah satu lagu siulan si dia. liriknya menarik. bermakna. dan, ya, bermakna. lagu ceni memang tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. bila dengar lagu ni serius rasa macam terdodoi, hanyut sendiri. tapi tak boleh tidur lagi, study belum habis. uhuk uhuk.




malamku bermimpi hai dgn satu bintang
ku terpaku di jendela
ku lihat kanda tersenyum menawan
asmara bergelora meresap ke dada
malamku terlihat oh satu bunga
bunga harum menarik hati
tak sanggup menahan rasa asrama meresap pandangan
menusuk di jiwa
sayang jauh di balik awan
wajahmu tetap berseri-seri
laksana bulan sedang mengambang
menawan dan menggoncang
dalam kalbu
oh angin meniup bawa daku ke sana
hasratku ingin bersama-sama
tak tahan rasa hati menderita
gelora asmara selalu menggoda

hehehe. jiwang pula di pagi hari. ampun adik adik kakak kakak abang abang. ok ok sudah sudahlah, mari sambung belajar sambil senyum girang penuh makna. :D

p/s: you are the best person i ever had. <3>

Wednesday, October 27, 2010

pop corn!

tahu tak bila masa yang paling best nak online dan menonton? kalau menonton time ni memang tak perlukan pop corn untuk rasa syioknya. tengok sorang-sorang pun takpe sambil bersila mengadap megi depan laptop. haha. masanya ialah bila nak exam esok. series yang bertan-tan dalam laptop yang dah hampir nak jadi jeruk dah dok simpan, yang selama ni takde rasa pun nak nengok. masa ni lah yang akan di'nengok' sampai habis satu season. tak percaya? owh please, percayalah. that was what happened to me. and it's happening to me now. oh la la~ dan, dan, dan bila sahaja habis exam, tengok laptop pun tak selera. eeeee geram tak? kan kan? geram kan? huuu, kuat betul lah dugaan time nak exam nih. takpe takpe. 3 more papers to go. fuh fuh fuh. :D

hidup, takkan bermakna kalau kita asyik beralasan, kan? bukan lah namanya hidup kalau plain dan takde corak corak batik ke abstrak ke sket-sket kan. corak refers to the colours of life. ada masa kita sakit, ada masa kita senang dan sihat. ada masa riang ria dan ada masa muram durja. dan ujian untuk setiap manusia adalah pasti. setiap manusia pula, corak ujian adalah berlainan. ada yang diuji dengan kepayahan yang pelbagai. ada pula yang diuji dengan nikmat yang melimpah ruah. dan oleh kerana ujian-ujian seperti itu, insan lemah seperti saya selalu merasakan yang dunia ini tak adil. sebetulnya, apa yang telah dan akan terjadi, sudah terlebih dahulu diaturkan oleh NYA. dan saya sebagai hamba, selalu terlepas pandang. ah emosi. saya manusia biasa yang selalu ber'emosi dengan hidup. ah sudahlah, hidup ini pinjaman dan ia tidak lama. maka adalah perlu untuk belajar menghargai apa sahaja yang sudah ada dan sudah dimiliki. kerana kita takkan tahu, bila segalanya akan ditarik kembali olehNYA.

miss A dalam satu sesi sembang-sembang dunia semalam dulu cakap i'm a perfectionist. dan miss C mengakuinya. dan mereka memang pakar. siap bagi evidences segala macam. haha :)). ku tanyakan kepada si chenta hati, beliau juga mengiyakan. juga dengan segala macam bukti. sampai terkelu lidah dan terkebil-kebil dengar hujah mereka. bila saya teliti dan muhasabah, sedikit sebanyak saya sedar. ya, saya memang someone yang sangat sensitif dengan kesilapan. even yang kecil macam kuman pun saya nampak. dan saya sangat sangat berhati-hati dengan apa saja yang saya buat, sebab saya sangat takut dengan kesilapan. dan sikap hati-hati saya tu, ada kalanya memakan diri. huhu :S . thanks buat miss A, miss C dan chenta hatiku atas kesudian berterus terang. heee ok laaaame. :D

p/s: 3 more papers chiyok2! :D

Monday, October 25, 2010

aww pagi yang buta :D

jam 3:16 pagi, dan saya masih belum boleh melelapkan mata. aduhai mata.
nak baca notes dah takde selera. notes dah nampak macam emetic substance.
huah. what to do what to do.. laaa laaa laaa laaa. and again goes laaa laaa laaa laaa.
hoping that the eyes could just memberat-memberat dan tertutup.
hahah, rasa macam best je kan kalau dapat kacau orang di tengah malam ceni.
kan kalau we call someone in the middle of the night when he's asleep,
dan dia angkat call and pretend like dia tidak diganggu by your call,
that means, he loves you.haha baheeeeekklah saya merapu.
takkan lah semudah itu love's definition. hehe :))

p/s: i miss home so much! ummi, rindu..

Friday, October 22, 2010

HB to me! :D

happy birthday to my beloved gorgeous ummi, kak long sayang ummi sangat sangat sangat sangat. ok, dahlah cukup sangat nya. perasaan dalam hati bukan senang mahu digambarkan dengan kata-kata. dan most of them cannot be translated into words at all. that's why we got tears, laughter, and etc. hehe.

tau tak saya nak tulis apa dalam entri kali ni? fyp and final exam? ahh lame. nak pot pet tentang my birthday? owh again, lagi lame. hahaha :)) . tak ada lah, saya cuma mahu tulis apa yang ada dalam kepala je. *of course lah kan* :p . hari ulangtahun kelahiran saya tahun ni, biasa-biasa sahaja. insan tercinta jauh di nilai, tak dapat nak celebrate sama-sama lagi. tapi on the good side is, i still have friends. though masing-masing busy dengan kerja masing-masing, hundreds of their wishes on facebook and handphone do made my day. terima kasih buat semua-semua. hehe. tak lupa juga buat akmar, my cyber friend yang banyak tahu tentang jatuh bangun saya selama ni, beliau siap buat special entry lagi kat belog beliau yang comel dan cute tu. thanks dear :) .

dah dua hari saya hampir-hampir sahaja tidur dalam lab. even malamnya birthday saya pun, balik dekat jam 2 pagi. Alhamdulillah saya punya kawan-kawan yang memahami dan menghiburkan. tak lah bosan sangat dok kat lab yang bau chemical serba macam tu. dan still, di sebalik kerja-kerja fyp yang bertimbun, final exam pula bakal bermula 27th Oct ni. semoga Allah berikan petunjuk NYA. insyaAllah.

saya rasa sedikit sedih. bukan sedikit sebenarnya, banyak. saya rasa saya semakin jauh dengan sorang sahabat saya. dulu, agak selalu jugaklah kami lepak di bilik saya @ dia, even makan megi dan bergosip sama-sama. tapi sekarang, selisih pun tegur macam kami tak pernah rapat. em. mungkin salah saya sebab diam tak berpenghujung. mungkin dia dengar cakap-cakap orang. mungkin kekangan masa yang ada serta course yang berbeza jadi halangan sedikit. atau mungkin saya yang berburuk sangka. na'uzubillahi min zalik.

saya adalah seorang kawan yang sangat menghargai friendship. jadi saya sangat sedih bila saya tak dapat hati ke hati dengan kawan-kawan saya. friendship hati ke hati sangat penting. em. semoga semuanya akan bertambah baik dengan masa.

p/s: doakan saya, final exam! *again buat muka comel* :))

Saturday, October 16, 2010

kekuatan itu perlu dicari, bukan dinanti.

ugh, bulan 10 ni liat sangat saya nak update *belog yang takde orang nak baca pun* ni kan? heh, macam-macam perkara jadik di bulan 10 tahun ni. ada yang buat saya happy sampai rasa macam di awang-awangan. ada yang buat saya remuk hati, perasaan dan semangat. dan untuk pulih kembali tu agak makan masa. aduhai hatiku :'( . ok dah dah. ni baru separuh bulan cik wie oi. banyak lagi yang menanti. apa lagi agaknya bulan 10 2010 ni nak hidangkan kat saya. uh -__- .

kebelakangan ni, saya sangat depressed. tengoklah entri saya. alaa yang sebelum entri ni. nampak tak macam kambing hilang anak? eh, gitu eh? haha ok merapu. main pointnya di sini ialah saya sangat dalam keadaan tensi. bayangkanlah, pergi visit pun tengah jalan-jalan ramai-ramai tu boleh nangis cetuuu je bila sahabat kesayangan peluk bahu! succha cry baby i am right? :))

terima kasih berjuta-juta nak saya ucapkan kepada insan-insan bergelar sahabat. yang sudi menghulur pertolongan dan beri semangat kepada saya untuk go through everything. saya tatkala itu menjadi someone yang super duper sensitive. sikit-sikit nak emo. banyak-banyak lagi lah nak emo. padahal saya tahu kawan-kawan saya hanya mahukan yang terbaik untuk saya. masa tu takdenya nak rasional ke nasional ke transnasional ke.. memang tunggang terbalik semua dok follow hati dan perasaan. uhuk uhuk. untuk kalian yang memahami saya, kalian memang the best lah. sayaaaaaanng korang :) :) <3

tak lupa juga untuk ummi dan si dia yang selalu bagi semangat. selalu kena angkat call saya di tengah-tengah malam buta. ya Allah, dugaan "post-traumatic stress disorder" kali ni memang agak menggerunkan. tak sanggup nak kuhadapinya lagi. syukur ke hadrat MU atas kekuatan yang diberikan. :')

tak lama lagi, final exam bakal menjelma. dan semester 1 tahun ke-4 akan melabuhkan tirainya. seperti biasa, time flies fast, without us realizing. dan seperti lajunya waktu itu berlari, saya sangat berharap trauma ini lari sejauhnya, sejauh yang mungkin dari saya. insyaAllah. :)

p/s: cikwie, smile always :)

Wednesday, October 13, 2010

tak suka!

i'm sick of people.
and
i'm tired.
too tired.
emotionally and physically and spiritually.

T____________________T

Wednesday, September 29, 2010

lost in the jungle of ____?____

kenapa susah sangat bagi saya nak study awal ye?
konon nak study smart,
at last, study last minute jugak. duh :(

beberapa hari kebelakangan ni,
saya LOST.
2 minggu berturut-turut pada hari dan waktu yg sama,
saya siap pukul 8.30 untuk kelas 9.30 pg,
jadi macam tak betul je.
orang tarik ke sana pergi sana.
tarik ke sini saya follow jugak.
dah kena bagi makan rohypnol ke saya ni hah? -______-

weekend ni saya dan kawan-kawan akan turun batu pahat.
nak gi majlis nikah kawin cik mar.
sekali lagi nak cakap jugak,
cik mar, i'm very happy for you.
walaupun sedihlah jugak nak lepas kawan kan.
uhuk uhuk uhuk.

haritu ada la sorang my long lost friend nih,
tiba-tiba je dapat sms dari dia,
setelah lama dia menyepi.
dia cakap, "aku baca blog kau,"
dan dia tanya, kenapa aku berblog.

kenapa eh?
blog ni sedikit sebanyak ialah identiti saya.
dalam blog ni, saya lah.
melalui blog ni, orang akan dapat baca
what is it on my mind.
what is happening to me.

dia pun cakap, "owh, macam diari lah?,"

dan saya rasa, takdelah macam diari pun.
tapi kalau macam diari pun kira macam ye lah kot.
hihi, ok cakap macam putar alam shah. :p

anyway, thanks untuk sesiapa yang sudi baca potpet potpet saya
yang tak menyumbang kepada perkembangan knowledge pun *kot?*
:)

p/s: saya sayang kawan-kawan saya ^^


Friday, September 24, 2010

main kahwin2 ;)

dalam entri sebelum ni, saya ada berkisah tentang hidup yang cuma sekali.
then, bila saya baca balik entri tu 2,3 kali, saya tepuk dahi sendiri.
haih, apa pulak hidup cuma sekali?
bukan ada lagi ke hidup selepas mati.

aih, macam mana boleh tulis entri punyalah emo sampai tak ingat nak include tentang hidup yang selepas mati hah? @_@

dan untuk mereka-mereka yang rasa hidup mereka yang satu dah ruined,
still ada lagi peluang untuk kamu hidup selesa dan bermaruah di SANA.
hidup di dunia ni takde apa pun, hanya untuk kumpul bekalan ke SANA je.
but still, doesn't mean that we can take it for granted.

bak kata jade dalam novel rooftop rant, "live well or live hell," ;)

recently, ada satu video yang budak-budak ni keep on posting and sharing on mukabuku.
video wedding yang ala-ala fairytale. dan saya pun terpanggil la kan nak nengok jugak.
dan, memang grand la wedding tersebut.
sweet, bila tengok tu perasaan becampur baur. sengih sorang-sorang pun ada.
for me, moment yang paling menggetarkan hati dan perasaan dan memang men'tangkap leleh'kan saya, tak lain tak bukan ialah masa akad nikah. masa yang husband to be tu lafazkan "aku terima nikahnya.. bla bla bla". memang sengih nampak semua gigi depan dengan mata berkaca-kaca la. that is the most precious and memorable moment for all pengantin. saya rasa la. moment yang menandakan ikatan sah seorang lelaki dan perempuan. tak kira la kan pengantin lelaki tu berjaya lafaz senafas ke, tersekat-sekat batuk-batuk ke, ulang sampai 10 kali ke.. hmmm.. :)

next week, one of my best friend akan menamatkan zaman bujang dia. cik mar, kira entri ni tribute untuk mu la, kalau mu baca :p . aku doakan bahtera rumahtangga mu bersama si dia kekal bahagia dan kukuh selamanya hingga ke syurga. amiiinn.. :D

dan untuk cik wani my dear roommate, may you find the best solution for you and him.

dan untuk kawan-kawan lain juga, saya senantiasa mendoakan kebahagiaan kalian. :)

p/s: nak kawin jugak.. :p

Thursday, September 9, 2010

perihal hidup dan syawal :)



hidup ni cuma sekali je. kan? saya tiba-tiba terfikir,
bagaimana agaknya rasa,andai hidup yang satu ni,
musnah sekelip mata. rugi kan? kaaannn?

semua ni akan terlintas di fikiran,
setiap kali saya baca akhbar.
mereka buang bayi.
mereka bunuh manusia lain.
mereka ditangkap khalwat.

hidup yang dijaga dibina selama ni, hancur. musnah.
some people gonna say "takpe, awak boleh bangun semula"
anyway, deep in my heart, i feel sorry for you. why?
because your life will never be the same way as before.

ini kes yang pilihan mereka sendiri.
what if, mereka jaga diri mereka.
jaga hidup mereka. tapi, orang lain datang musnahkan hidup mereka.
worst bila orang yang musnahkan hidup mereka ialah dari kalangan keluarga.
buat mereka seperti ini, i would say
"Allah knows. dunia tak pernah adil, tapi ingat Allah itu Adil,"

friends, jaga diri kamu. orang2 tersayang di sekitar kamu.
semoga Allah lindungi kita. ok? :')


happy 'eid mubarak buat sesiapa sahaja yang mengenali nwca.
semoga syawal kali ni merapatkan yang jauh.
mengeratkan yang dekat.
tapi kan, bagi saya,
jauh tapi dekat di hati tu better than dekat tapi jauh di hati.
hehe :)

p/s: syawal 2010 syawal syahdu. -__-

Wednesday, September 8, 2010

just because

life is about making decisions. right?
a few years back, if i haven't made some choices,
i wouldn't be here,
as happy as i am today.

sesekali terlintas di benak saya,
kalau saya pilih yang itu dan yang ini,
consequences yang bagaimana akan saya terima?
bagaimana agaknya keputusan dulu akan ubah hidup saya sekarang?
makin senang hatikah? makin bahagiakah?
atau mungkin, makin sengsara?

a few years back,
i wouldn't have known how my life today,
will it turn out to be fine,
or will it not?
who knows?
owh, He knows.


somehow, saya percaya, Allah tetapkan yang terbaik buat hamba-hambanya.
kalau dulu, saya percaya buta, orang selalu cakap,
it's ok wie, everything happens for a good reasons
semua yang berlaku ada hikmahnya

now that i've experienced it myself,
Alhamdulillah keyakinan itu bukan lagi BUTA
keyakinan itu kini berlandaskan pengalaman
yang takkan mampu digalang ganti.

konklusinya:
kalau saya yakin dan percaya,
saya tak boleh selalu mengeluh.
saya perlu sentiasa sabar dan yakin.
everything will turn out to be ok in the end.
they say that,
if it's not ok then it's not the end.

.verily, after each difficulties, there's relief.

p/s: ramadhan tinggal lagi 2 hari. ya Allah, beriku peluang bertemu RamadhanMu lagi.. :'|

Sunday, August 29, 2010

:)

people come and people go
and they leave with me their memories
some were good
and some were not
...........................................

2hb 9 malam nanti, saya nak balik raya
and seriously saya tak sabar
dan 2hb jugak, last paper midterm saya before raya.
ha tengok, kan obvious di situ,
mention pasal balik dulu baru ingat nak mid term!
hahaha :))

saya belum study sesungguh-sungguhnya untuk next paper ni
saya risau, tapi saya balun tidur jugak
bayangkan, tidur pukul 10 malam
dan tak bangun-bangun terus sampai pagi!

ya Allah..
padahal haritu baru semangat sikit nak stud betul-betul
konon nak target pointer
ish.. nak kena piat telinga dengan ummi dulu kot..
means, kena balik rumah dulu la.. kan? ;)

p/s: cikwie please xmo malas2 :'(







Saturday, August 21, 2010

sayang~



sometimes, we picture ourselves as a tiny insignificant star, chasing a beautiful moon.
Little that we know that we are being followed and loved by a patient cloud.

quoted from: http://zackzukhairi.blogspot.com

p/s: semoga... :')

Friday, August 20, 2010

ceritera homesick!

saya baru lepas balik kelantan minggu lepas.
baru beberapa hari saya berada di kuantan.
tapi..
hari pertama berbuka di kuantan selepas balik rumah haritu,
saya hantar sms kat ummi mengatakan saya rindu rumah.
tak boleh call, nanti automatically bilik saya akan banjir *metafora ok!*
saya terbayang-bayang keseronokan berbuka di rumah,
rumah saya berhadapan dengan masjid
dan
azan memang tepat-tepat je.
bunyi je orang tengah adjust microphone,
kami sekeluarga akan bergerak ke meja makan, hihi
seronok tahu!

saya tahu, ummi gembira bila saya balik haritu,
even saya tak dapat tolong ummi masak pun,
at least saya tolong ummi hidang dan buat air sedap-sedap.
kan ummi? ;)

setiap kali kami makan bersama,
ummi selalu teringatkan adik saya yang di perantauan *uia pj je pun*,
apalah yang dia makan harini?
saya tahu,
ummi rindu nak berbuka cukup lengkap satu keluarga.

yie, please take note ok!
jangan dok balik lewat sangat lagi cuti raya ni.
ummi rindu tau!
kak long rindu jugak. *sikitla* :p

p/s: minggu depan mid term exam bermula. kerja pun banyak. doakan saya! *buat muka comel*

Monday, August 16, 2010

owh duit yang macam air.. :'(

salah satu godaan yang jarang aku dapat tepis bila balik bercuti ke kelantan ialah

shopping tudung!

tak kiralah tudung jenis apa sekali pun, dekat kelantan memang boleh dapat murah kaw-kaw punya. lagi-lagi kalau beli banyak-banyak dan pandai tawar menawar. Bukanlah kat negeri lain tak boleh dapat murah, tapi kat kota bharu ni, aku dah familiar dengan tempat-tempatnya. mana tempat sesuai cari tudung. tempat cari telekung sembahyang. tempat baju kurung pasang siap murah. tempat langsir. hah, ape lagi korang nak? :))

selalunya, tempat yang selalu aku survey tudung, baju kurung, kain sembahyang dan segala, ialah kat Pasar MPKB. Jalan ke sana tak terlalu sibuk dan parking pun boleh kata senang carila. kena cari masa sesuai juga nak pergi. ditambah pula dengan jalan sehala kat KB sekarang, kurang jam dan yelah, kurang jam. hihi :P.

tadi, aku pergi pasar MPKB konon nak tengok-tengok je tudung.

*tapi beli juga lastly*

pergi tengok kat satu kedai ni, nak tengok telekung. aku tanya la kan,

"mak cik, kain semayang ni jual macam mane?"

"owh, adik nak yang harga berapa? ada rm40 ~ Rm100++ "

aku cakapla aku nak yang ranging from rm40~rm5o. then, dia tunjuk kat aku beberapa pattern telekung yang harga lebih kurang gitu. aku belum sempat tawar lagi, dia cakap:

"adik dah biasa datang sini mak cik kira bagi murah-murah la, yang ni *sambil tunjuk kat satu telekung* mak cik biase bagi kat orang lain rm60, tapi kat adik mak cik bagi rm50 je,"

and i was like, bila masa pulak aku penah datang kedai makcik nih?
tapi takpelah, mak cik ni macam terus tak nak dengar explanation aku. confident je dia cakap cetu. biasalah kan, cara nak amik hati dan yakinkan customer. aku yakin sekali, telekung yang mak cik tu cakap rm50 tu boleh dapat lagi murah dalam rm 30 je.. so aku tawar dan tawar lagi, at last, aku dapat dengan harga rm40. haha, dan aku puas hati. aku tau, mak cik tu dapat untung banyak jugak even aku dah mintak kurang banyak. hihi.. :P

esok malam dah nak kena balik kuantan. aku sangat amat malas. lagi pulak duduk rumah bulan-bulan puasa ni memang nikmat sebab makanan memang the bomb lah. XD
tapi...........
aku tak nak fikir lagi tentang kuantan sementara masih di rumah.
i'll save all the workssssss for 'me' in Kuantan.
:P

p/s: duit habis jugak even dok rumah :'(

special for my rumput :D







because i know my secrets are safe with you dear.

p/s: i miss you.

Tuesday, August 10, 2010

ahlan ya Ramadhan :"D

sepertinya tahun-tahun yang lalu, sekali lagi tahun ni, i'm going to spend most of my Ramadhan in campus. Terawih di musalla sebelah bilik. buka puasa kat M5 2.7. lepas tu merungut-rungut pasal lauk kat cafe yang selalu tak menepati cita rasa. lepas tu bersembang dengan kawan tentang kebiasaan berbuka puasa di rumah dengan dishes yang pelbagai.. tapi, sedar tak sedar, suasana ini lah yang akan dirindui suatu hari nanti.. ya, on one fine day.. ;)

bilahan hari terus berlalu, semangatku di awal semester mula berkurangan, ditiup semilir angin kah? tapi gitu lah, semangat, ada turun naiknya.. macam iman jugak kan? ;) sebab tu lah, aku perlu balik this weekend. perlu recharge semangat. biar datang belajar balik berkobar-kobar semangatnya. Ah, jangan semangat je lebih, kerjanya tak jalan. :p

dan, dan, dan

tiket balik raya dah beli. mak ai, gila semangat. tak kisahlah. kalau tak cepat, habis. so, baik cepat-cepat kan. hihi :p

oh, tak dilupakan. presentation proposal fyp akan bermula esok hari. selamat maju jaya buat rakan-rakan sekalian. i'll be presenting on thursday. Allahumma yassir.

p/s: may this ramadhan be a better ramadhan compared to the last one.

Tuesday, August 3, 2010

awak yang saya kagumi.


saya tahu saya tak sesempurna dia di mata awak.
tapi, sebagai teman,
saya sayangkan awak.
semoga, awak sentiasa tabah.
semoga, awak sentiasa kuat.
awak yang ajar saya,
hidup ni tak sentiasa seperti yang kita rancang.
awak yang ajar saya,
erti setia.
awak membuat saya lebih menghargai.

awak, kuat!
akan ada mentari untuk awak nanti.
muncul di balik awan gelap yang tebal tu.
awak,
saya sayang awak.
sayang seorang teman kepada temannya.

p/s: bukan senang nak sayang orang kan? dan bukan senang bila sayang kita tak berbalas.


Friday, July 30, 2010

untukmu ibu :D






tergelak gelak terkekek kekek tengok video ni.
tapi ada point jugak apa yang mamat ni cakap kan.
ummi, i love you so much!

:D

ikut rasa hati binasa.

pernah tak, satu hari, kamu rasa sangat banyak perkara dalam otak?
otak macam nak pecah dek membawa tampungan yang sangat banyak?
pernah tak, kamu sangat bersabar dan tahan perasaan yang menyenak dalam hati,
sebab mahu jaga hati orang?

kalau saya bila semua perkara di atas terjadi serentak,
saya selalu rasa nak jerit kuat-kuat
salah seorang kawan saya bagi cadangan,
pergi ke laut,
jerit kat ombak,
"ombak jahaaaaaaaaaaaattt"
wah, menarik. *sparkling eyes*

dulu cikgu sekolah saya ajar, kalau rasa nak marah,
yang ke tahap nak baling-baling barang,
nak hempas barang atas meja,
bawa mengucap, ambil wudhu'
solat sunat 2 rakaat.

betul lah kan. masa kita marah lah kita tak mampu nak kawal perasaan.
dan itulah masa terbaik bagi syaitan laknatullah nak mengambil alih kemudi akal kita.

"There is no position that so shakes the clarity of our judgement as anger.
Things truly seem different to us once we have quited and cooled down."
~Montaigne~





Wednesday, July 28, 2010

won't you say you love me too?

Can we pretend that
airplanes in the night sky
are like shooting stars.
I could really use a wish right now. (-_-')
how i wish life is predictable.
if only i know what gonna happen in years ahead.
i won't be this confused.
i won't do things that i shouldn't have done so that my future will shine brightly.
I will be able to avoid mistakes.
my life would be so 'sempurna'.

tapi kan,
tak mungkinlah kan.
even jadi pun, banyak pula bad consequences nya.
hihi, saya cuma berangan.
-____-

i really missed home. i miss everyone. i miss the scent of home and family.
ya Allah, sekarang, dah mula terasa beban kerja. workloads yang tidak bertambah sedikit.
tapi bertambah banyak. urgh, entah bila sikap suka procrastinate aku nih akan berakhir.
nak buat nak buat nak buat. niat tu sentiasa ada.
tapi selalu takde mood. plus sentiasa ada benda yang tak sepatutnya mengganggu fikiran.

kalau lah boleh juga, nak kosongkan minda dari perkara-perkara selain pelajaran sebelum study. boleh tak? ada tak kat mana-mana jual ubat kosongkan minda? haha :))

saya sangat rindukan sesuatu. tapi saya sendiri tak dapat nak define kerinduan terhadap apakah itu. atau mungkin saya jauh dengan DIA?

p/s: cik wie perlu semak hubungan dengan si DIA.



life's like that.

one fact i learned about life today,

it will not always be like you want it to be.

because HE will always be the BEST planner.


Tuesday, July 27, 2010

mari menengking hati

wahai hati, kenapa kau tak pernah nak puas?
wahai hati, kenapa kau tak pernah rasa cukup dengan apa yang dah kau dapat?
wahai hati, mengapa kau berbolak balik lagi?
tak cukup lagikah apa yang si dia dah buat untuk kamu?
ok, ye, tak cukup.

apabila muncul orang yang kau rasakan lebih baik dari dia,
kau mula meng'compare and contrast.
tak cukup lagi ke? eh hati, engkau takde hati ke?
kau takde perasaan ke?

bukan ke kau cukup percaya selama ni,
what you give you'll get back!

jadi,
jangan cuba-cuba nak rosakkan hati orang.
nanti sakit diri sendiri juga.

hati,
bersyukurlah.

nwca, bersyukurlah.
berterima kasihlah.
belajarlah menerima seadanya.

p/s: dilema.

Monday, July 26, 2010

manja terlampau ke?

hujan renyai-renyai, dari petang bawa ke malam.

jam 2.30 pagi, berakhir perjalanan hariku yang panjang di m5 2.1 D, alhamdulillah, syukur sebab selamat juga sampai. ok, nak bagitau baru sampai dari KL je sebenarnya. *ummi, sorry k.long tak bagitau (-_-')* penat sangat. tambah lagi dengan sejuk. dalam bas tadi terketar-ketar macam sawan dah. lagi seronok sebab dapat duduk belakang sekali. *ni sarcastic ok!*. nak tidur, tapi mata degil tak mahu lelap. dalam kepala terkenang-kenang kan 2 hari lepas. apakah? biarlah rahsia.

hari ni, oleh sebab keadaan yang hujan, pegi pekeliling sorang-sorang jam 5 petang dengan membawa harapan nak balik dengan tiket 5.30 petang. sekali dekat kaunter berjela manusia beratur. dalam hati dah cuak. sampai ke kaunter, tinggal satu tiket je lagi, belakang sekali, jam 10 malam. tanpa berfikir panjang, tiket itu dirembat. haih.

sejurus selepas tu baru terfikir, nak lepak mane la sampai pukul 10 mlm, ade 5 jam lagi. dengan baju dan seluar basah-basah manja cetu (-_-'). tiba-tiba je rasa cuak yang melampau. teruk kan? manja kan? nak berdikari sikit pun tak boleh ke nwca.. ish, cepuk kang! lebih memburukkan keadaan, kedua-dua handphone aku nazak. bateri nyawa-nyawa ikan je. mulalah lepas tu salin nombor-nombor yang aku rasa penting kat resit yang buat beli krim tadi. pakai eyeliner pulak. hahaha :)) . gelik je bila tengok balik.

nasib baik ada sorang hamba Allah yang baik hati lagi budiman, sudi datang temankan. sangatlah aku terhutang budi pada dia yang macam putera raja naik unicorn datang selamatkan aku. ah merapu dah. hehe. seronok luangkan masa dengan kamu! (^__^)

p/s: rindu si dia dan kamu jugak. :D
 

nwca Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez